Home

Nieuws 165 x bekeken

Nederlandse innovatieve vergroening krijgt Duitse steun

Bonn – Duitsland is bereid de Nederlandse visie om innovatie te gebruiken om de landbouw te vergroenen te ondersteunen.

Dat zegt staatssecretaris Robert Kloos van het Duitse ministerie van Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming tijdens een Duits-Nederlands forum over het toekomstige Europese landbouwbeleid.

Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GBL) heeft het duurzamer en groener maken van de landbouw hoog in het vaandel staan. Nederland wil dit realiseren door innovaties in de sector. Zo kan met precisielandbouw veel efficiënter met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden omgegaan, geeft voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland als voorbeeld.

Kloos noemt de Nederlandse denkrichting om via innovatie de sector te vergroenen interessant. ”Het is zeker een van de mogelijkheden. Binnen Europa moeten we flexibel om gaan met de wijze waarop lidstaten hun landbouw vergroenen, omdat de omstandigheden in de lidstaten sterk verschillen. We zijn bereid de Nederlandse visie te ondersteunen in Brussel”, aldus Kloos.

Voor Duitsland ziet Kloos de weg van innovatie ook als interessante mogelijkheid om de sector te vergroenen.

Kloos benadrukt dat Duitsland en Nederland in de discussie over het gemeenschappelijke landbouwbeleid veel overeenkomsten hebben. Globaal zijn we het op het gebied van ontkoppeling van de landbouwsteun, het liberaliseren van de markt en de vergroening eens.”

Uit uitgelekte plannen van Ciolos blijkt dat eenderde van de inkomenstoeslagen extra vergroeningsmaatregelen worden geëist.


Of registreer je om te kunnen reageren.