Home

Nieuws 191 x bekeken

NMA: besluit blijft staan tenzij rechter anders beslist

Den Haag – Aanvullend onderzoek naar de consumentenmarkten voor kalfsvlees zal niet tot gevolg hebben dat de NMA tot een andere conclusie komt over de overname van Alpuro door VanDrie.

Dat zegt een woordvoerder van de NMA (Nederlandse Mededingingsautoriteit) in een reactie op het tussenvonnis van de Rotterdamse rechtbank in een zaak die is aangespannen door NBHV (Nederlandse bond van Handelaren in Vee) en NMV (Nederlandse Melkveehoudersvakbond). De rechter oordeelde dat de NMA tekort is geschoten in de beoordeling van de consumentenmarkten voor kalfsvlees.

De NMA kwam tot de conclusie dat er voor Nederlandse consumenten voldoende mogelijkheden blijven om kalfsvlees te betrekken uit het buitenland. Het Duitse Bundeskartellamt stelde echter in zijn beoordeling vast dat landen als Italië en Frankrijk tekortmarkten zijn waar juist heel veel kalfsvlees uit Nederland naar toe gaat. Export van kalfsvlees uit die landen naar de Nederlandse markt ligt dan niet voor de hand. De NMA kreeg van de rechter zes weken de tijd om nader onderzoek te doen.

“Het is uiteindelijk aan de rechter om met het aanvullend onderzoek een definitief oordeel te vellen”, aldus de woordvoerder. “Mocht de rechter tot een andere conclusie komen dan de NMA, zullen wij ons beraden.” De woordvoerder meldt verder tevreden te zijn dat de rechter niet mee is gegaan in het belangrijkste kritiekpunt van de NBHV en de NMV, namelijk de grote concentratie en marktmacht van de nieuwe combinatie op de inkoopmarkt voor nuchtere kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.