Home

Nieuws 175 x bekeken

NMA-beslissing biedt WKK-bezitter kansen in de zomer

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) staat de daghandel in elektriciteit tussen Noorwegen en Nederland toe. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd besluit.

De beslissing kan de afzet van elektriciteit door tuinders in de zomer bevorderen maar telers zien ook de concurrentie met waterkracht op andere momenten tegemoet.

Het besluit van de NMA biedt de Nederlandse netbeheerder Tennet en de Noorse netbeheerder Statnett de mogelijkheid samen met de beurzen APX en Nordpool Spot de markten voor de elektriciteitsdaghandel verder te integreren. Marktpartijen kunnen hierdoor hun inkoop- en afzetmogelijkheden voor elektriciteit vergroten.

Voor Nederland is dat volgens de NMA bijvoorbeeld interessant omdat Noorwegen veel waterkracht heeft. Als de Noorse waterreservoirs vol zitten kan hiermee bijvoorbeeld goedkoop de onzekere productie van wind gebalanceerd worden. Andersom is de handel voor Noorwegen interessant als waterreservoirs leeg zijn na periodes van droog of koud weer.

De markt voor intradagelijkse elekriciteitshandel is relatief klein, zeker in verhouding tot markten waar voor een dag vooruit elektriciteit wordt verkocht. Het belang neemt echter toe, ook door de integratie van de Nederlandse en Belgische dagmarkten voor elektriciteit.

”We gaan ervan uit dat Tennet in het eerste kwartaal van 2012 start met de toewijzing van intradagelijkse capaciteit op Norned”, aldus NMa-bestuurder Chris Fonteijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.