Home

Nieuws 249 x bekeken

NFO stapt uit prijssysteem uit mededingingsoogpunt

Zoetermeer – De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zal niet langer prijsgegevens voor hardfruit doorsturen naar telers.

Dit seizoen laat ze de gegevens direct door onderzoeksbureau AMI uit Hamburg doorsturen naar geabonneerde telers.

De NFO stapt uit het prijsinformatiesysteem na een mededingingstechnische check. Daarnaast vindt de NFO het beter dat AMI zelfstandig en dus onafhankelijk opereert. ”We zien het als een stroomlijning om zaken beter te laten verlopen”, zegt directeur Siep Koning.

AMI bevestigt dat tot deze stap is besloten na een mededingingsafweging door NFO. Een woordvoerder zegt dat veel zal veranderen in het prijssyteem. Koning bevestigt dat niet. ”Het blijft hetzelfde prijsinformatiesysteem.”

Dick Lagerweij van telersvereniging Conference gelooft niet in mededingingsproblemen voor prijssystemen. Zelf geeft de telersvereniging ook prijsnoteringen af, maar die zijn accurater, denkt Lagerweij. ”Mijn bezwaar tegen het prijssysteem van AMI is dat voor Conference prijzen tussen bijvoorbeeld 50 en 60 cent afgegeven worden. De koper leest dat als 50 cent, telers willen 60 cent. Wij geven prijzen af met een marge van hooguit 3 cent. Ook is niet duidelijk welke bron en hoeveel bronnen worden gebruikt.”

Volgens Lagerweij moet de fruitsector een voorbeeld nemen aan de zuivel. ”In de zuivel maken coöperaties prijzen bekend en is het een strijd om de hoogst uitbetaalprijs te halen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.