Home

Nieuws 177 x bekeken

Milieuorganisaties weer naar RvS om centrale

Groningen - Milieuorganisaties gaan opnieuw naar de Raad van State (RvS) over de bouw van de kolencentrale door RWE/Essent. Dat hebben Greenpeace en Natuur & Milieu vrijdag laten weten.

De provincie heeft een gedoogvergunning gegeven, nadat de Raad van State enkele weken geleden een streep haalde door de natuurvergunningen.

Het bedrijf mag doorgaan met heien en het bouwen van een koelwateruitlaat, terwijl dit overduidelijk negatieve effecten heeft op de dieren in de Waddenzee, aldus de milieuorganisaties. Zij doen opnieuw een beroep op de Raad van State om de ,,kwestbare Waddennatuur te beschermen". Als het nodig is, gebeurt dat via een spoedprocedure, zei een woordvoerder van Greenpeace vrijdag.

De gevolgen voor de natuur door de bouw zijn nog niet voldoende onderzocht, oordeelde de Raad van State op 24 augustus. Greenpeace en Natuur & Milieu verwachten dat de de onderzoeken zullen uitwijzen dat de kolencentrale flinke schade zal toebrengen aan de Waddennatuur. Wanneer blijkt dat dieren zoals zeehonden en bruinvissen schade ondervinden, mag de centrale niet worden afgebouwd.

De gedoogvergunning verstoort bovendien de situatie die moet worden onderzocht. ,,Als achteraf wordt geconstateerd dat de bouw schadelijke gevolgen had voor de natuur, is het leed al geschied”, aldus Greenpeace.

Of registreer je om te kunnen reageren.