Home

Nieuws 388 x bekeken

Mexicaanse vleesproductie kan vraag niet bijhouden

Utrecht - De vleesproductie in Mexico groeit wel, maar niet hard genoeg om de stijgende vraag naar vlees in het land bij te houden.

Dit concludeert Rabobank’s Food & Agribusiness Research department (FAR) in het rapport: Mexican’s Meat Industry. Totaal werd in 2010 zo rnd de 65 kilogram vlees gegeten per Mexicaan. Tien jaar geleden was dit 50 kilogram per persoon. Alhoewel de vleesindustrie ongeveer 2,4 procent per jaar groeit, is dit nog steeds te weinig om in de vraag naar vlees te voldoen.

Hierdoor is Mexico op dit moment nog steeds een importeur van vlees. In 2010 was Mexico de op drie na grootste importeur van varkensvlees (500.000 ton) en pluimveevlees (688.000 ton) en de op vier na grootste importeur van rundvlees (210.000 ton). Vorig jaar werd totaal 1,7 miljoen ton vlees geimporteerd tegen 166.200 ton export. Verwacht wordt dat de invoer van vlees de komende jaren met 80 procent zal stijgen, naar 2,5 miljoen ton in 2020.

Opvallend is dat Mexicnanen steeds meer pluimveevlees en varkensvlees eten in plaats van rundvlees. De rundvleessector ziet hierdoor een lichte daling. De pluimveesector groeit en de varkensstapel blijft redelijk stabiel, zo rond de 750.000 tot 8000.000 varkens.

Volgens het rapport zijn de graantekorten en de hoge kosten van geïmporteerde diervoeders de beperkende factoren om de vleessectoren harder te laten groeien. Om te overleven moeten Mexicaanse bedrijven zich aanpassen aan de hoge kosten en meer mais produceren. Maar voor het hoge aantal kleine bedrijven is dit moeilijk (een groot deel van de bedrijven is gemiddeld slecht 16,9 hectare groot). De mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven om te investeren in Mexcico worden hierdoor ook extra interessant, zegt de Rabobank.

Of registreer je om te kunnen reageren.