Home

Nieuws 159 x bekeken

Meer Helmondse tuinen verontreinigd

Helmond - In de Helmondse wijk Rijpelberg zijn meer tuinen verontreinigd met een te hoge concentratie pcb (polychloorbifenyl) dan in eerste instantie werd gedacht.

Uit aanvullend bodemonderzoek blijkt dat niet 38 maar 51 tuinen zijn verontreinigd. Dat heeft de gemeente Helmond donderdag bekendgemaakt. De gemeente begint in november met het saneren van de grond in de voortuinen. De vervuiling van de tuinen werd eind 2010 ontdekt. Hoe de verontreiniging is ontstaan, is niet duidelijk.

Mogelijk is een lekkend hydrauliek van een kraanwerktuig of een kapotte met pcb-houdende olie gekoelde transformator de oorzaak. Wel staat vast dat de bodem al verontreinigd was bij de bouw van de wijk begin jaren 80.

Pcb’s kunnen kankerverwekkend zijn. Ook kunnen ze schade veroorzaken aan de lever en de hormoonhuishouding verstoren.

De verontreiniging is aangetroffen in een speeltuin, plantsoenen, tuinen en onder wegverharding aan het Sallandhof, Gooisehof en Kennemerland. De verontreiniging bevindt zich in de bovenste 1,5 meter van de bodem. De speeltuin is al gesaneerd. Het grondwater is niet verontreinigd, blijkt uit onderzoek.

Helmond en woningcorporatie Woonpartners betalen de kosten voor de sanering en het opnieuw inrichten van de tuinen. Om hoeveel het gaat is nog onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.