Home

Nieuws 1311 x bekeken

Lagerwey stopt met antibioticavrij programma

Lunteren – Broederij Lagerwey stopt met de deelname aan het programma antibioticavrij produceren van Innovatienetwerk.

Dat bevestigt ketenregisseur Debbie Bergmans van Lagerwey. In de varkenshouderijketen Duurzaam Varkensvlees (KDV) wordt het programma opgeschaald en gaat het door.

Het programma antibioticavrij produceren is op initiatief van het toenmalig ministerie van LNV vorig jaar van start gegaan, met als doel de mogelijkheden van antibioticavrije productie in de varkens- en in de pluimveevleesketen te onderzoeken.

Volgens Debbie Bergmans stopt Lagerwey met het project omdat door ziekte van Lagerwey-directeur Bas Koot te weinig menskracht en mogelijkheden beschikbaar zijn voor een goede voortzetting. ”We hebben er wel veel van geleerd. Het bewustzijn rond antibioticaverbruik is sterk gegroeid en er valt winst te halen. De keten bestaat echter nog te veel uit losse schakels.”

Volgens programmaleider Lenie Klein Holkenborg van Innovatienetwerk wordt het programma in de pluimveeketen niet verder voortgezet omdat er geen zicht is op het uiteindelijke doel: antibioticavrij produceren. Dat neemt echter niet weg dat er wel degelijk forse resultaten zijn geboekt.

Dat beeld bevestigt ook Hans van Egteren van pluimveeslachterij GPS, die ook bij het programma betrokken was. Van Egteren ziet nog wel mogelijkheden om het verbruik te verminderen. ”Je zou kuikens in de eerste week minder antibiotica kunnen geven, maar het gevolg is dan wel dat je een hogere uitval hebt met mogelijk minder welzijn.”

In de varkensketen KDV gaat in de tweede fase een dertigtal bedrijven meedoen aan het programma. Directeur Hans Verhoeven van KDV was niet beschikbaar voor een reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.