Home

Nieuws 220 x bekeken

LTO: houd rekening met bijen bij gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Den Haag – LTO Nederland, Agrodis en Nefyto roepen gezamenlijk op om bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen rekening te houden met bijen en andere bestuivers.

Er is de afgelopen jaren veel discussie geweest over de oorzaak van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen bij de geconstateerde verhoogde wintersterfte van bijen. Hoewel er vooralsnog geen reden is om aan te nemen dat bepaalde gewasbeschermingsmiddelen een belangrijke oorzaak zijn van bijensterfte, moet het potentiële risico wel worden geminimaliseerd.

Daarom is er de afgelopen maanden door beleid, toelatinghouders en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) hard gewerkt om de geringe kans dat bijen met de middelen in contact komen verder te beperken. Als de middelen overeenkomstig de vernieuwde gebruiksvoorschriften worden toegepast, kunnen risico’s voor bijen tot een minimum worden beperkt.

Via een poster met als titel ”Beperk het risico voor bijen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen” geven LTO Nederland, Agrodis en Nefyto een aantal handvatten om bijensterfte te voorkomen.

Tijdens diverse winterlezingen voor boeren en tuinders, alsmede via de nieuwsbrieven en websites zal met de poster aandacht worden gevraagd voor de bescherming van bijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.