Home

Nieuws 219 x bekeken 1 reactie

Kritiek op structuur topsector tuinbouw

Enschede – Een te rigide samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen werkt eerder remmend dan stimulerend.

Zo’n gouden driehoek-constructie waaraan de tuinbouw nu werkt, helpt de tuinbouw niet aan een leidende positie op de wereldmarkt. Dat zegt hoogleraar Futures Studies Wim de Ridder aan de Technische Universiteit Twente. ”De gekozen oplossing kan nooit leiden tot een Nederlandse tuinbouw die mondiaal meetelt. Er zit een essentiële weeffout in.”

Als de tuinbouw de positie daadwerkelijk wil bereiken, moet het zich ontworstelen aan de wurggreep van de gouden driehoek, stelt hij. Afstemming met de overheid werkt remmend, stelt hij.

De Ridder stelt een structuur voor waarin ondernemingen elkaar stimuleren. Hij ziet meer in een benadering met een elektronisch platform waardoor alle bedrijven de technologische mogelijkheden krijgen aangereikt; een soort Google voor de sector.

Greenport Holland kon nog niet reageren op de kritiek.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Prof. Olaf van Kooten

    Dit is wel erg kort door de bocht om zinnig op te reageren. Maar ik heb de indruk dat de tuinbouw wel degelijk zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Een facebook-achtige omgeving lijkt mij niet echt de gouden oplossing. We zullen eerst een organisatie moeten creëren waarin duurzaamheid en innovatie elkaar versterken. En daarvoor is stakeholder engagement nodig. Een google-achtige omgeving zou daarbij kunnen helpen, maar pas nadat de basis organisatie er staat. Anders lijkt het weer op een programma introduceren in de hoop dat de sector zich daarnaar gaat structureren.

Of registreer je om te kunnen reageren.