Home

Nieuws 1281 x bekeken

Knoflook remt ontwikkeling longontsteking bij varkens

Wageningen – Het voeren van gevriesdroogd knoflookpoeder remt de groei van de bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae (App), die bij varkens longontsteking veroorzaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van biologische varkenshouders. In het onderzoek werd getest of Allyl Methyl Sulfide (AMS), een omzettingsproduct van knoflook een mogelijk alternatief kan zijn voor antibiotica.

AMS is echter een vluchtig omzettingsproduct en kan niet direct aan varkens worden gevoerd. Een praktijkproef met varkens toonde aan dat het voeren van gevriesdroogde knoflookpoeder aan varkens, in vergelijking met vers gepureerde knoflook en vloeibare alllicine, leidde tot de hoogste concentraties AMS in het bloed.

Door pathologisch onderzoek van de longen kon worden vastgesteld dat 47 procent van de varkens zonder knoflook de voor App-typische longontsteking had ontwikkeld. In de met knoflook gevoerde groep was dit 27 procent van de varkens. Ook de ontstekingsverschijnselen waren in de controlegroep heftiger dan in de ‘knoflookgroep’.

Daarnaast is er in de controlegroep een associatie gevonden tussen ziektesymptomen van een longaandoening en aangetast longweefsel. Dit was niet het geval in de knoflookgroep. Deze varkens vertoonden wel de symptomen, maar ontwikkelden geen aangetast longweefsel. Ook deze bevinding zou erop kunnen duiden dat het afweersysteem van de varkens die knoflook hebben opgenomen de infectie beter kan beheersen.Of registreer je om te kunnen reageren.