Home

Nieuws 179 x bekeken

Keten moet inkomen veehouder opkrikken

Wageningen – De hele productieketen moet zorgen voor een hoger inkomen van veehouders. Zij krijgen vaak niet het deel van de inkomsten uit de kolom, waar zij recht op hebben.

Dat blijkt op een bijeenkomst van communicatieadviesbureau Schuttelaar & Partners.

Tussen de verschillende schakels in de productiekolom moet meer vertouwen en samenwerking komen volgens vermeerderaar John Lorist. Daarbij moet de kwaliteit van het voedsel voorop staan. ”Het vakmanschap van de veehouder moet op een eerlijke wijze beloond worden als het product aan allerlei kwaliteitseisen voldoet. We moeten de keten anders vormgeven om een consumentenmerk in de schappen van supermarkten te krijgen. Op die manier kunnen we de keten optimaal verwaarden”, legt hij uit.

Wim Thus, directeur landbouw van Rabobank Nederland, vindt ook dat er een kolomverantwoordelijkheid moet komen om de primaire sector een goed inkomen te bezorgen. ”De kolom moet zich daarbij vooral richten op de voorlopers en het peloton. Die moeten voldoende financieel draagvlak hebben om vernieuwingen op hun bedrijven te kunnen doorvoeren. Als dat niet het geval is, moeten andere schakels in de productieketen moeten meer waardering tonen voor de productiekant”, zegt hij.

Voor de Nederlandse veehouderij is volgens Thus voldoende perspectief in de toekomst. Daarvoor moeten de komende jaren nog wel een aantal zaken geregeld worden. ”Zo moeten de mineralenblans en de dier- en volksgezondheid in orde komen. We moeten ons niet verkijken op de problemen met antibiotica. Daar moeten we alle energie op inzetten”, stelt hij.

Alle schakels in de keten moeten zich inspannen voor het bestaansrecht van boeren volgens voormalig CDA-senator en dierenarts Geart Benedictus. ”Boeren hebben onvoldoende grip op hun bestaan. De keten moet begrip kweken bij consumenten. Elk bedrijf moet een bezoekersruimte hebben. Het zwakke punt van de veehouderij is het ontbreken van de mogelijkheid voor dieren om hun natuurlijk gedrag te vertonen. De prijs van producten in supermarkten moet daarom stijgen”, vindt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.