Home

Nieuws 303 x bekeken

Initiatiefgroep fokkerij onderzoekt rol fokkerij in veehouderij-vraagstukken

Den Haag – Een nieuwe organisatie gaat onderzoeken welke rol de fokkerij kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de veehouderij.

De Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij is opgericht om hiervoor initiatieven te ontdekken, te onderzoeken en aan te dragen. In de organisatie zitten vertegenwoordigers van fokkerijorganisaties, LTO, de productschappen, stichting Zeldzame Huisdierrassen, de Dierenbescherming, Wageningen UR en het ministerie van landbouw. De groep werkt momenteel aan een plan van aanpak. De initiatiefgroep is opgericht in het kader van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Bleker wil misstanden in de fokkerij vooral aanpakken via de fokkers en houders van dieren zelf. ”Zij hebben een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn en de gezondheid van dieren. Zowel in zijn hoedanigheid als houder, maar ook als leverancier van genetisch uitgangsmateriaal aan anderen”, aldus Bleker.

Daarnaast wil hij in de Wet Dieren ook regels opnemen over het fokken van dieren onder voorwaarden dat de dieren fysiek gezond en vitaal zijn, de dieren soorteigen gedrag kunnen behouden en de integriteit en genetische diversiteit behouden blijft. Deze voorwaarden zijn opgesteld door de Raad van Dierenaangelegenheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.