Home

Nieuws 158 x bekeken

'Grens openhouden voor import bij crisis als Ehec'

Den Haag – Nederland is tegen het afremmen van import van groente en fruit uit derde landen in geval van crisis. Dat blijkt uit een verslag van de laatste landbouwraad. Het ministerie bracht dat gisteren naar buiten.

Daarmee zet Nederland zich af van onderdelen van een voorstel van zuidelijke EU-landen Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje. Ook ziet Nederland niets in een plan van deze landen om een inkomensverzekering in te stellen. Uit berekeningen van de Europese Commissie bleek al eerder dat zo’n maatregel vele miljarden kan kosten, terwijl het de marktoriëntatie kan afremmen, stelt ELI.

Wel steunt Nederland plannen om bij crises snel met een voorlichtings- en afzetbevorderingsplan te komen. Ook is Nederland voorstander van een grotere transparantie op de afzetmarkt. Hoe die bereikt moet worden, is niet duidelijk.

In een eerste reactie zegt koepel voor afzetorganisaties DPA het Nederlandse standpunt te steunen. ”Het past in het Nederlandse standpunt van een open markt”, aldus DPA-directeur Hans van Es.

Eerder gaf DPA al aan dat het een zuidelijke voorstel voor een ruimere interventieregeling maar deels te steunen. Wel wil DPA er voor waken dat voor elke bijzondere weersomstandigheid product uit de markt genomen wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.