Home

Nieuws 484 x bekeken

Fors meer geld voor agro-onderzoek

Wageningen – De agro-food industrie wil de investeringen in ontwikkeling en onderzoek verdubbelen van 75 naar 150 miljoen euro per jaar.

Dat heeft Bernard Wientjes van ondernemingsorganisatie VNO NCW vandaag (maandag) gezegd bij de opening van het academisch jaar van Wageningen Universiteit.

Wientjes gaf direct antwoord op de vraag van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) om op korte termijn een half miljard euro op tafel te krijgen voor stimulering van toponderzoek. Verhagen zegt dat 2,5 procent van het nationaal inkomen in kennis moet worden geïnvesteerd: ”In 2015 wil ik zien dat een half miljard euro’s in publiek-private initiatieven wordt geïnvesteerd.”

Uitgangspunt voor de minister is dat daarvan 40 procent voor rekening van de overheid komt en 60 procent voor het bedrijfsleven. Hij wil dat daarvoor op korte termijn contracten worden opgemaakt tussen bedrijven, overheid en onderzoeksinstellingen.

Verhagen noemde het landbouwmodel als voorbeeld voor andere sectoren. Agrofood en biobased economy behoren tot de topsectoren, die extra stimulansen krijgen. Daar staat tegenover dat Verhagen met Prinsjesdag een aantal maatregelen wil afkondigen die een lastenverlichting betekenen voor de ondernemers.

Volgens Verhagen heeft Nederland veel kennis, maar gebeurt er te weinig mee. Uitzondering is volgens hem de samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen in de agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.