Home

Nieuws 212 x bekeken

FAO-voedselprijsindex gelijk, bij stijging graanprijs

Rome - De FAO-voedselprijsindex is in augustus vrijwel gelijk gebleven, maar de graanprijs lag wel 2,2 procent hoger dan in juli.

Deze stijging is echter gecompenseerd naar dalingen voor de prijs van plantaardige oliën en zuivel. De daling bij zuivel was miniem en zuivel is nog steeds 14 procent duurder dan vorig jaar.

De graanprijs lag in augustus 36 procent hoger dan in augustus 2010, en de VN stelt dat de prijzen voor veel mensen in ontwikkelingslanden nog steeds problematisch kunnen zijn. De prijsstijging is vooral zichtbaar bij mais (door productieproblemen in de VS) en rijst (beleidswijziging grootste exporteur Thailand).

De graanprijsstijging is de FAO, onderdeel van de verenigde Naties, toe te schrijven aan krapte op de markt die ook aanhoudt nu de productie fors stijgt. De eindvoorraad zal volgens de wereldvoedselorganisatie ongeveer net zo groot zijn als de beginvoorraad. De FAO verwacht dat de graanoogst 2,3 miljard ton zal bedragen in 2011. Dat is zo’n 3 procent meer dan in 2010.

De suikerprijs daalde 2 procent maar ligt nog 50 procent hoger dan in augustus 2010. De prijs voor vlees steeg 1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.