Home

Nieuws 617 x bekeken

Eis: 150.000 euro boete voor exportbedrijf

Leeuwarden – Vee-exportbedrijf Schaap in Dronrijp hangt een boete van 150.000 euro boven het hoofd wegens fraude bij de export van runderen naar Roemenië, Georgië, Jordanië en Algerije.

Officier van justitie Arie de Muij vindt dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan ”laag bij de grondse fraude en zwendel, die grote gevolgen had kunnen hebben voor de exportpositie van Nederland.”

Het openbaar ministerie vindt dat de directeur van het bedrijf een boete van 15.000 euro moet betalen en bovendien een jaar gevangenisstraf moet krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk.
De sales-manager van het bedrijf moet voor diens aandeel in de ogen van justitie tachtig uur werkstraf verrichten.

De directeur van het bedrijf zegt dat hij nooit iets heeft geweten van de geconstateerde fraudes, die hem worden verweten. ”Ik zal nooit opdracht geven voor malversaties”, aldus de directeur. Volgens hem handelde een personeelslid op eigen initiatief, in samenwerking met veeartsen die de bloedmonsters namen.

De verwijten van het openbaar ministerie hebben betrekking op gesjoemel met bloedmonsters voor de blauwtong-vrij-verklaringen bij de export van runderen in 2007. Toen het bedrijf vanwege deze zaak al onder extra toezicht lag bij de Voedsel en Waren Autoriteit werd een tweede geval van fraude ontdekt met documenten die moesten aantonen dat dieren voor de export naar Algerije vrij waren van het BHV-virus.

Naast het bedrijf Schaap staan deze week ook de bedrijven Bles Dairies Livestock en dierenartsenpraktijk Wommels en een aantal van hun personeelsleden terecht in deze fraudezaak.

Lees ook:
Directeur Schaap: personeel handelde op eigen initiatief

Of registreer je om te kunnen reageren.