Home

Nieuws 209 x bekeken

Eerste bloementransporten Roemenië weer op gang

Aalsmeer – De eerste transporten met sierteeltproducten mogen Roemenië weer in. Dat meldt Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

”We hebben vanmiddag de eerste geluiden gekregen dat vrachtwagens weg mogen bij de grens. De auto’s zijn verzegeld en mogen naar de plaats van bestemming rijden. Daar zal iemand van de Roemeense autoriteiten de vrachtwagens van de verzegeling ontdoen”, aldus een woordvoerder van VGB. Het is nog niet duidelijk of hiermee de Roemeense markt voor Nederlandse sierteeltproducten weer open is. ”Maar er is weer beweging in de zaak, en dat is een positief signaal”, aldus VGB.

Het is ook nog niet duidelijk hoe de autoriteiten bij de afnemers zullen omgaan met de Nederlandse bloemen en planten. Officieel zijn er nog geen uitslagen van onderzoeken naar de bacterie die volgens Roemenië in de producten zit.
”Het is ook heel vreemd. De erwinia waar ze het over hebben, is wel een plantenziekte, maar het is geen quarantaineziekte. Producten zouden op basis hiervan niet bij de grens mogen worden tegengehouden.”

Het is de vraag of de sierteeltproducten na het oponthoud aan de grens nog verkoopbaar zijn. ”Bij snijbloemen zal het lastig zijn. Maar planten kunnen meer hebben. Al hebben sommige een week in het donker gestaan. Dat is niet goed voor planten.”

De transporten komen weer op gang op de middag dat in Brussel is besloten de toelating van Roemenië en Bulgarije aan de Schengen-landen uit te stellen. Roemenië en Bulgarije worden hierdoor nog geen lid van de paspoortvrije Schengenruimte. Het besluit werd uitgesteld door een dreigend veto van Nederland en Finland.
Nederland vindt dat de twee voormalige Oostbloklanden eerst moeten laten zien dat ze corruptie en criminaliteit ook echt aanpakken.

De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Jerzy Miller, die donderdag de vergadering over Schengen leidde, toonde zich uiterst teleurgesteld. Volgens Miller voldoen Roemenië en Bulgarije aan de Schengencriteria.

De beslissing over toetreding van de landen wordt uitgesteld tot de volgende Europese top half oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.