Home

Nieuws 204 x bekeken 6 reacties

Eerst kaarsrecht bouwland, nu wilde natuur

Winschoten - Nog geen 5 jaar geleden groeiden er graan, mais en aardappelen, op kaarsrechte landbouwgronden ontstaan uit de ruilverkaveling. Nu is Reiderwolde, in de Groningse gemeente Winschoten, een bijna 200 hectare groot wild natuurgebied van moeras, grasland, bos en rijen knotwilgen, waar het riviertje de Tjamme doorheen kronkelt.

Reiderwolde is het eerste grote particuliere natuurinrichtingsproject in Nederland. Zaterdag wordt het geopend door staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Een groep boeren van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen kocht de grond in 2006 aan, met als doel op eigen verantwoording en risico de landbouwgronden opnieuw in te richten als een natuurgebied zoals het er eeuwen geleden in Groningen heeft uitgezien.

Boeren en bewoners van omliggende dorpen zijn samen natuurontwikkelaar en natuurbeheerder; taken die tot voor kort alleen werden uitgevoerd door grote organisaties als Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten. Hoewel formeel privéterrein, is het natuurgebied open voor bezoekers. Zo zijn er fiets- en wandelpaden aangelegd, zijn picknickbanken geplaatst en is een uitkijkpunt verrezen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik stel me bij "wilde natuur" toch echt iets anders voor. Dit is gewoon een aangharkt parkje.

 • no-profile-image

  het mot nie gekke worde

 • no-profile-image

  herkouwer

  Dat dacht ik ook meteen Kritische Lezer. Na de Punt van Reideblunder, de Eemshavenmisser, de Blauwe Stadflater en de Acacia-aanplantmiskleunen heeft Grun nu ook nog een Open Reiderlandinrichting. Gékker moet het daar toch echt niet worden! Als het om losgeslagen idiotie gaat, dan gaat er werkelijk niks boven Grun! .

 • no-profile-image

  als dit wilde natuur is is mijn tuin een ondoordringbaar oerwoud

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Dit is vanzelf de boerennatuur die Bleker voor ogen heb. Twintig jaar terug vernietigden ze daar kapitaal met de Braaklegregeling en lieten goeie akkergrond vol met onkruid groeien. Met een fles Plantema op leek dat soms wel iets op natuur. Toen lieten ze een kostbare bouwpolder onderlopen en bouwden d'r onverkoopbare patserhutten. En nou planten ze d'r.peppels, asfalteren d'r een zigzagweg doorheen en motten wij geloven dat zoiets natuur is. D'r gaat inderdaad niks boven de stompzinnigheid van Groningen!

 • no-profile-image

  katrien

  Mijn aangeharkte parkje ziet er wilder uit dan die Groninger Aanplant.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.