Home

Nieuws 264 x bekeken

'EU-invoerrecht belemmert omschakeling duurzame palmolie'

Rijswijk - Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) wil een versnelde afschaffing van het EU-invoerrecht voor duurzame palmolie.

Dit laat het productschap in een brief aan het ministerie van ELI weten. Duurzame palmolie is palmolie dat is gecertificeerd volgens de richtlijnen van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). De productiecapaciteit voor duurzaam gecertificeerde RSPO- palmolie is in drie jaar tijd gestegen van 0 naar 5 miljoen ton, circa 10 procent van de wereldproductie. Echter het productschap constateert in de brief aan de minister dat de vraag naar duurzame palmolie achterblijft bij het aanbod. De vraag blijft vooral gericht op conventionele palmolie.

De productie, certificering en segregatie van RSPO gecertificeerde palmolie gaat gepaard met extra kosten. Via de afschaffing van het invoerrecht kunnen deze extra kosten worden verminderd. De Nederlandse oliën- en vettenindustrie verwacht dat het verminderen van het prijsverschil tussen duurzame palmolie en conventionele palmolie door het afschaffen van het EU-invoerrecht, een impuls geeft aan de omschakeling naar een volledig duurzame markt voor palmolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.