Home

Nieuws 223 x bekeken

Brussel terughoudend over plan kabinet

Brussel - De Europese Commissie heeft donderdag terughoudend gereageerd op het Nederlandse plan om een aparte eurocommissaris voor begrotingsafspraken aan te stellen, die lidstaten streng kan straffen als ze zich niet aan de afspraken houden.

De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Economisch en Monetair Beleid) zei dat het onder het huidige EU-verdrag niet mogelijk is landen als Griekenland uit de eurozone te zetten. Ook een vrijwillig vertrek kan volgens hem niet. Premier Mark Rutte suggereerde woensdag dat lidstaten die de begrotingsregels aan hun laars blijven lappen, maar uit de euro moeten.

De woordvoerder onderstreepte dat het op dit moment vooral van belang is dat de gemaakte afspraken van de laatste EU-top over de aanpak van de schuldencrisis in praktijk worden gebracht. Daarnaast moeten plannen om de sancties voor eurozondaars aan te scherpen, zo snel mogelijk door het Europarlement worden goedgekeurd. Woensdag werd bekend dat dat laatste waarschijnlijke deze maand nog gaat gebeuren. Door het nieuwe sanctiesysteem kan de Europese Commissie eurolanden al min of meer automatisch aanpakken als ze de fout ingaan, zonder eerst toestemming te moeten vragen aan de andere lidstaten.

De zegsman van Rehn voegde er an toe dat de Europese Commissie altijd openstaat om veranderingen te bespreken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.