Home

Nieuws 1791 x bekeken 8 reacties

BouMatic-robot melkt door achterbenen

BouMatic lanceert de MR-S1 melkrobot die koeien tussen de achterpoten door melkt.

Op de Space-beurs in Frankrijk introduceerde BouMatic de MR-S1-melkrobot. In tegenstelling tot de ProFlex die Boumatic liet maken door Idento in Marknesse (Fl.), met dezelfde basis als voormalig Insentec en SAC-robots, heeft BouMatic de nieuwe robot zelf ontwikkeld. Het bedrijft test de robot in Nederland. Er zijn enkele unieke punten. Zo is de MR-S1 de eerste melkrobot die de koe tussen de achterpoten door melkt. Hierdoor is er minder kans op aftrappen. Daarbij is er ruimte om aan beide zijden van de box deuren te maken. De melktechniek is overdekt en achter de koe geplaatst.

Tussen achterbenen door

Een rank uitgevoerde arm met grijper behandelt eerst de spenen één voor één met een voorbehandelbeker. De eerste melkstralen worden afgevoerd. Dan worden de spenen gereinigd en gedroogd. Dezelfde arm sluit vervolgens vier melkbekers aan. De arm blijft niet onder de koe. Na de afname per kwartier worden de uiers gesprayd. De aansluitarm sprayt door een polsgewricht 180 graden te draaien. De nozzles die dan naar boven wijzen sprayen de spenen. Voor de positiebepaling is er BouMatic’s vision technology. Een 3D-camera ziet op eikpunten waar de uier zich bevindt en of de poten ver genoeg uit elkaar staan om er met de arm tussendoor te kunnen. Een 2D-camera en laser zoeken de speen op.

Robot als selectiepoort

Door de deuren aan beide zijden van de box is deze ook als selectiepoort te gebruiken, wat extra kosten van hekwerken en selectiepoorten kan uitsparen. De koe heeft een vrijer zicht op de stal en de stal is op efficiënte wijze in te delen. Aan een kant van de box is bijvoorbeeld een separatieruimte te bouwen, koeien zijn in twee groepen te melken of een koe kan richting weide gestuurd worden.

Melktechniek in afgesloten ruimte

Alle melktechniek is achter de box geplaatst en volledig afgesloten (plafond, wanden, vloer) en voldoet daarmee aan de eisen van melkfabrieken. In plaats van pneumatiek gebruikt de MR-S1 hydraulische aandrijving voor deuren, arm en andere bewegende delen. Dit geldt niet voor de kleppen in het leidingwerk.

Beweegbare voerbak

Om de koe enigszins te fixeren is er een beweegbare voerbak en een mestgeleide plaat. Er zijn meerdere krachtvoersoorten mogelijk, evenals vloeibare krachtvoertoediening. Koppeling met een extra station is mogelijk, waarbij gestuurd wordt op melkintervallen en robotbezoeken door een afsluithek op het krachtvoerstation. Koeherkenning kan via oortransponders, halsbandherkenning, halsbandactiviteitsmeting en pootactiviteitsmeting. Voor de activiteitsmeting gebruikt BouMatic het Heatseeker II-systeem. Gemeten wordt melkstroommeting, geleidbaarheid per kwartier en indicatie van de melkhoeveelheid per kwartier. Daarnaast is er Icar-melkmeting per totale melk- en kleurmeting over de totale melk.

Melk is te separeren via vier melkuitgangen die op maximaal 15 meter van de robot kunnen staan.

Besturing gaat via een touchscreen en koppeling met PC. Handmatig koeien aansluiten kan ook. De MR-S1 zal ongeveer €110.000 exclusief btw kosten. Hier een link voor meer info: www.boumaticrobotics.com. Later meer achtergronden in Boerderij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jo

  Het concept zie ik wel zitten. Ben alleen niet bekend met de betrouwbaarheid van Boumatic????

  Eerste indruk is goed!

 • no-profile-image

  Jantje

  Iets hoger geplaatste voorkwartieren zullen wel niet lukken.......

 • no-profile-image

  lyon

  Wat als de koe schijt op de arm? Concept bevat wel veel ander mogelijkheden tot stalbouw!

 • no-profile-image

  Van Horen

  Ik vind het een zeer doordacht systeem. Het blinkt uit in zijn compleetheid. Met name het achteraansluiten geeft volgens mij veel rust. En houdt het systeem eenvoudig. Ook de handmatige bediening is fijn. Als Lely-robot melker vindt ik dat een groot voordeel. Lely is wat dat betreft nogal arrogant in haar opstelling

 • no-profile-image

  kees

  Aftrap voorspenen dan worden eerst de achterspenen afgehaald dan de voor spenen weer aansluiten dan weer achterspenen aansluiten. Niet echt uitgedacht arm beweegt ook niet soepel.

 • no-profile-image

  Aat

  @van horen, thuis: Hoezo arrogant? Leg het ook even uit als je iets roept.. Wij melken nu een aantal weken met een rode robot, het aansluiten gaat snel, volgens mij veel sneller dan bij dit systeem (wrs vergelijkbaar met delaval) Wil je handmatig aansluiten, dan moet je geen robot, maar een melkstal kopen. Vaarzen, maar ook oudere koeien zijn binnen 2 dagen gewend, ik stond er versteld van.

 • no-profile-image

  piet

  Ik vind het geen handig systeem. Inderdaad, als de voorspeen afgetrapt word, neemt het alle 4 af en sluit ze opnieuw aan. Vind het zeker geen vooruitgang. Aansluiten gaat inderdaad snel, net als bij lely, maar delaval heeft in totaliteit een kortere melktijd, wegens andere technieken. Ik zal hier niet te veel met technische termen op in gaan, want ik werk zelf bij delaval, maar delaval is nog steeds de snelste robot!

 • no-profile-image

  Kees

  Robot is met pensioen gestuurd volgens de laatste berichten!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.