Home
Nieuws
1791 x bekeken
8 reacties
BouMatic-robot melkt door achterbenen
BouMatic lanceert de MR-S1 melkrobot die koeien tussen de achterpoten door melkt.
Op de Space-beurs in Frankrijk introduceerde BouMatic de MR-S1-melkrobot. In tegenstelling tot de ProFlex die Boumatic liet maken door Idento in Marknesse (Fl.), met dezelfde basis als voormalig Insentec en SAC-robots, heeft BouMatic de nieuwe robot zelf ontwikkeld. Het bedrijft test de robot in Nederland. Er zijn enkele unieke punten. Zo is de MR-S1 de eerste melkrobot die de koe tussen de achterpoten door melkt. Hierdoor is er minder kans op aftrappen. Daarbij is er ruimte om aan beide zijden van de box deuren te maken. De melktechniek is overdekt en achter de koe geplaatst.
Tussen achterbenen door
Een rank uitgevoerde arm met grijper behandelt eerst de spenen één voor één met een voorbehandelbeker. De eerste melkstralen worden afgevoerd. Dan worden de spenen gereinigd en gedroogd. Dezelfde arm sluit vervolgens vier melkbekers aan. De arm blijft niet onder de koe. Na de afname per kwartier worden de uiers gesprayd. De aansluitarm sprayt door een polsgewricht 180 graden te draaien. De nozzles die dan naar boven wijzen sprayen de spenen. Voor de positiebepaling is er BouMatic’s vision technology. Een 3D-camera ziet op eikpunten waar de uier zich bevindt en of de poten ver genoeg uit elkaar staan om er met de arm tussendoor te kunnen. Een 2D-camera en laser zoeken de speen op.
Robot als selectiepoort
Door de deuren aan beide zijden van de box is deze ook als selectiepoort te gebruiken, wat extra kosten van hekwerken en selectiepoorten kan uitsparen. De koe heeft een vrijer zicht op de stal en de stal is op efficiënte wijze in te delen. Aan een kant van de box is bijvoorbeeld een separatieruimte te bouwen, koeien zijn in twee groepen te melken of een koe kan richting weide gestuurd worden.
Melktechniek in afgesloten ruimte
Alle melktechniek is achter de box geplaatst en volledig afgesloten (plafond, wanden, vloer) en voldoet daarmee aan de eisen van melkfabrieken. In plaats van pneumatiek gebruikt de MR-S1 hydraulische aandrijving voor deuren, arm en andere bewegende delen. Dit geldt niet voor de kleppen in het leidingwerk.
Beweegbare voerbak
Om de koe enigszins te fixeren is er een beweegbare voerbak en een mestgeleide plaat. Er zijn meerdere krachtvoersoorten mogelijk, evenals vloeibare krachtvoertoediening. Koppeling met een extra station is mogelijk, waarbij gestuurd wordt op melkintervallen en robotbezoeken door een afsluithek op het krachtvoerstation. Koeherkenning kan via oortransponders, halsbandherkenning, halsbandactiviteitsmeting en pootactiviteitsmeting. Voor de activiteitsmeting gebruikt BouMatic het Heatseeker II-systeem. Gemeten wordt melkstroommeting, geleidbaarheid per kwartier en indicatie van de melkhoeveelheid per kwartier. Daarnaast is er Icar-melkmeting per totale melk- en kleurmeting over de totale melk.
Melk is te separeren via vier melkuitgangen die op maximaal 15 meter van de robot kunnen staan.
Besturing gaat via een touchscreen en koppeling met PC. Handmatig koeien aansluiten kan ook. De MR-S1 zal ongeveer €110.000 exclusief btw kosten. Hier een link voor meer info: www.boumaticrobotics.com. Later meer achtergronden in Boerderij.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.