Home

Nieuws 213 x bekeken

Bonus aardwarmte in CO2-systeem discussiepunt

Zoetermeer – Het is nog niet duidelijk hoeveel voordeel energiezuinige investeringen in het CO2-sectorsysteem opleveren na 2012. In oktober verwacht een ondernemingsgroep onder LTO Glaskracht de discussie af te ronden.

Volgens Piet Broekharst, programmamanager Kas als Energiebron bij het Productschap Tuinbouw, liggen de hoofdlijnen van het nieuwe sectorsysteem al wel vast. Van 2013 tot 2020 zullen bedrijven elk jaar iets van hun CO2-plafond verliezen. Bedrijven die tekort komen, worden via een vereveningssysteem van het Productschap belast. Bedrijven die al geïnvesteerd hebben in duurzame energiebesparing, zoals aardwarmte, krijgen extra CO2-ruimte boven op hun gebruik in 2011 en 2012. Zij ontvangen daardoor aanvankelijk geld uit het systeem. Die beloning blijkt één van de lastigste discussiepunten in de ondernemingsgroep samen met het rekening houden met de elektriciteitsverkoop uit de WKK.

Afgelopen week is wel het ambtelijke akkoord bereikt over de emissieruimte na 2 jaar onderhandelen met verschillende ministeries. Details daarover kan Broekharst niet geven. ”Het is een goede deal. De kosten van het overschrijden van het CO2-plafond liggen veel lager dan de 90 miljoen euro die energiebelasting de sector zou kosten.” Het sectorsysteem moet het tuinbouwtarief voor gas na 2012 veiligstellen. De Europese commissie moet hierover nog wel een besluit nemen.

Het PT en Glaskracht hadden al eerder willen beginnen met voorlichting over het nieuwe systeem na 2013, maar dat komt nu in het najaar. De onderhandelingen liepen vertraging op door verschillende interpretaties van de regels voor grote bedrijven. Het PT en Glaskracht denken dat 70 bedrijven uit het Europese ETS-systeem naar het gunstiger sectorsysteem kunnen overstappen. De Europese Commissie heeft vragen daarover.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.