Home

Nieuws 167 x bekeken

Bleker en Atsma willen niet aan herbeoordeling middelen

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en Joop Atsma van milieu willen niet aan herbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat blijkt uit een debat over gewasbeschermingsmiddelen. Kamerleden van PvdA, PvdD, SP en Groenlinks vroegen de bewindspersonen extra onderzoek te doen naar de effecten van middelen als neonicotinoiden en imidacloprid op de volksgezondheid en insecten. Bleker is ervan overtuigd dat de middelen correct zijn beoordeeld.

Het debat liep hoog op. PvdD-kamerlid Esther Ouwehand oordeelde dat Bleker de Kamer verkeerd inlichtte. Zij is van mening dat er andere studies beschikbaar waren tijdens de herbeoordeling van neonicotinoiden. Bleker zegt dat het Ctgb hem heeft verzekerd bij de herbeoordeling de relevante, openbare wetenschappelijke literatuur is gebruikt. ”Daar vertrouw ik op.”

Hij voegt eraan toe dat het zou kunnen dat er wel andere literatuur was, maar die was dan niet openbaar of dat er in de tussentijd nieuwe literatuur beschikbaar is gekomen. Ouwehand reageert hierop dat het niet voor het eerst is dat de Kamer wordt voorgelogen op dit dossier. ”Het kan zijn dat het Ctgb dit aan de staatssecreataris meldt, maar ik zou willen vragen: weet u dat wel heel zeker?”

De Kamer stemt donderdag over de moties.

Of registreer je om te kunnen reageren.