Home

Nieuws 221 x bekeken

Beslaglegging bank teler via vereniging lijkt uitzondering

Doetinchem – Beslaglegging door banken op opbrengsten van telers via telersverenigingen is geen praktijk. De Rabobank heeft beslag gelegd op tegoeden van telersvereniging Sunquality, maar belangenorganisaties kennen geen andere soortgelijke zaken.

Koepel voor afzetorganisaties DPA zegt ook niet op de hoogte te zijn gebracht van de zaak tegen DPA-lid Sunquality. Signalen voor andere zaken zijn er niet, zegt directeur Hans van Es. ”Maar dat is ook een zaak van individuele leden.”
Een advocaat die zich specialiseert in pandrecht noemt de procedure ook ongebruikelijk. ”Het heeft ook een bij-effect. Dat de Rabobank zo haar risico’s probeert te beperken zal effect hebben op derden om financieel bij te springen. De kans dat zij hun geld terug krijgen is kleiner bij zo’n beslaglegging. Een bedrijf is dan eigenlijk ten dode opgeschreven.”

LTO Glaskracht kent ook geen andere zaken met beslaglegging op tegoeden voor uitbetaling. De telersorganisatie gaat in november een groot onderzoek houden onder leden over de financiële situatie.

De Rabobank stelde in een reactie zelf ook dat het om een uitzonderlijke zaak gaat. Inhoudelijk toelichten wil de bank de zaak echter niet. In een tussenarrest van een hoger beroep werd de bank in het gelijk gesteld en mag het beslag leggen op verkoopopbrengst van de telers. Eerder stelde rechtbank de Rabobank in het ongelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.