Home

Nieuws 187 x bekeken

Aanpassing handhaving Wet minimumloon baart zorgen

Den Haag - De aangekondigde aanpassing van de handhaving op de Wet minimumloon (wml) door Arbeidsinspectie is niet in goede aarde gevallen bij de werknemersorganisaties.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigde afgelopen week aan alleen nog op te treden tegen werkgevers die hun personeel minder betalen dan het minimumloon berekend naar een veertigurige werkweek. De vakorganisaties hebben maandag een brief naar de Kamercommissie voor Sociale Zaken gestuurd, waarin ze protest aantekenen tegen de gewijzigde aanpak van Arbeidsinspectie. Volgens de vakbonden worden bij de nieuwe aanpak werknemers, waarbij sprake is van werkweek van 36 of 38 uur, ten onrechte over het hoofd gezien. Het CNV spreekt van een oneerlijke werkwijze. “Dit is de norm ondergraven”, aldus vicevoorzitter bij het CNV, Marcel Limmen. “Daar verzetten wij ons tegen.”

Het ministerie kondigde de maatregel aan als middel om Arbeidsinspectie efficiënter en effectiever te laten werken. De doorvoering van de nieuwe handhavingsnorm zou het indirecte gevolg zijn van aangekondigde bezuinigingen bij het departement. In maart van dit jaar gaf minister Henk Kamp aan dat er binnen het ministerie zal ‘worden bespaard door verminderen van subsidies, verminderen van voortgangsrapportages en het doen van minder onderzoek’. Ook zouden meer taken neergelegd worden bij andere partijen, zoals werkgevers en werknemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.