Home

Nieuws 178 x bekeken

’22 procent van boereninkomen EU is steun’

Parijs – In de EU bestaat 22 procent van het inkomen van agrariërs uit overheidssteun. Een jaar geleden lag dit percentage op 25 procent.

Dat meldt de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, de Oeso. Van de steun betreft 30 procent volgens de Oeso de meest handelsverstorende maatregelen, zoals exportsteun.

Overheidssteun maakte gemiddeld in Oeso-landen zo’n 18 procent uit van het boereninkomen. De Oeso bestaat uit 34 vooral rijkere landen waaronder landen uit de EU, de VS, Rusland, Brazilië en Japan. Hoewel landen wel steun terugschroeven, ligt de verklaring voor de daling vooral in opgelopen prijzen voor agrarische producten.

De totale landbouwsteun kwam in 2010 volgens de Oeso uit op 172 miljard euro. De in Parijs gevestigde organisatie meent dat de steun, die het als marktverstorend ziet, omlaag kan nu opbrengsten voor bijvoorbeeld granen en zuivel hoog zijn en boeren dus hun inkomen zien stijgen. Overheidsbudgetten zijn volgens de Oeso door de kredietcrisis bovendien krap.

Uit de studie blijkt dat de Nieuw-Zeelandse overheid van de onderzochte landen het minste bijdraagt aan het boereninkomen: slechts één procent. Ook in Brazilië, Zuid-Afrika en Oekraïne ligt de steun duidelijk lager dan het gemiddelde. Rusland ligt ruim boven het gemiddelde.

De grootste zondaars zijn in de ogen van de Oeso Zwitserland en Noorwegen, waar bijna 60 procent van het boereninkomen bestaat uit belastinggeld. In Japan, Zuid-Korea en het nietige IJsland ligt het percentage net onder de 50 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.