Home

Nieuws 284 x bekeken

Wisselend seizoen voor Franse appels

Parijs – Franse appeltelers hebben een wisselend seizoen achter de rug. Afgelopen najaar lagen de prijzen een flink stuk boven het gemiddelde van de laatste jaren maar aan het eind van het seizoen was de prijs tot licht onder dat gemiddelde teruggezakt.

De afzet was goed, met name door de export maar ook naar de verwerkende industrie die met een tekort aan appelen in Europa te kampen had.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. Frankrijk heeft aan het eind van het seizoen nog maar 46.000 ton appels in opslag, dat is 13 procent minder dan vorig jaar rond deze tijd. In de maand juni werd 45.600 ton afgezet, een kwart minder dan een jaar geleden.

Agreste meldt daarbij dat het seizoen vorig jaar zomer sterk op gang kwam, met prijzen die tot 27 procent boven het gemiddelde lagen. Toen de productie eenmaal volop ging draaien, daalde dat iets maar bleef het verschil nog altijd bijna 20 procent. Na de gebruikelijke rustige periode rond de feestdagen pikte de markt het tempo goed op, dit keer echter vooral ondersteund door vraag uit het buitenland en van de verwerkende industrie. Aan het eind van het seizoen, in juni, zakte vooral de binnenlandse vraag verder in door toenemende concurrentie van zomerfruit waardoor de prijzen een paar procent onder het gemiddelde terecht kwamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.