Home

Nieuws 271 x bekeken

Weinig aanbod op speciale dahliakeuring

Lisse – Het aantal inzendingen voor de eerste editie van de speciale dahliakeuring bij de CNB in Lisse deze week is niet groot.

Welgeteld één inzender heeft zijn producten aan het oordeel van de keuringscommissie onderworpen.

De groei en bloei van dahlia gaat door de weersomstandigheden bepaald niet van een leien dakje. Het gewas ontwikkelt zich twee tot drie weken later dan vorig jaar en de toegevoegde voedingsstoffen spoelen weg. Misschien dat in de komende twee edities van de speciale keuring er meer aanbod is.

Henk van Eeuwijk is er in elk geval in geslaagd om een leuk sortiment te showen waarbij wel aan sommige bloemen is te zien dat de natuur (met name slagregens) haar invloed heeft doen gelden. Hij toont onder meer de dahlia uit het decoratieve sortiment ‘Striped Vulcan’. De bloem is helder geel, met rood-oranje strepen. Een moeilijke dahlia in de teelt en met name gevoelig voor vewelkingsziek. Van Eeuwijk showt verder de gele dahlia uit het cactussegment ‘Gryson’s Yellow Spider’ die oorspronkelijk uit België komt. Puur wit is de eveneens cactus Dahlia ‘Kenora Jubilé’ en donkerrood-oranje de cactus zaailing nummer 1-09, waarvan het voorstel is om deze onder de naam ‘Red Spider’ te registreren. De purpewitte zaailing 2-10 uit het decoratieve sortiment heeft een mooie bloemvorm, evenals de oranje D. ‘Renato Tosio’.

Van Eeuwijk showt tevens enkele baldahlia’s, waaronder de donker paarse D. ‘Gryfield Harmony’ en D. ‘Martina’ die op de Floriade van 2002 in Haarlemmermeer het hoogst scoorde. De dahlia’s zijn nog de gehele week in de keuringszaal te zien.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.