Home

Nieuws 268 x bekeken

Versoepeling EID-regels voor schapenhouders in Schotland

Edinburgh – De handhaving van de regels voor het elektronisch oormerken en registreren van schapen en lammeren wordt voor Schotland licht versoepeld. Dat betekent vooral dat voor schapenhouders niet meer direct een korting op hun toeslagrechten dreigt als er ergens een fout in de registratie wordt ontdekt.

Die concessie heeft de Schotse landsregering na moeilijke onderhandelingen weten los te weken in Brussel. ’’Ik ben blij dat de Europese Commissie onze voorstellen voor een meer afgewogen handhaving heeft geaccepteerd. Ik zeg volstrekt niet dat dit systeem nu makkelijk zal zijn voor veel producenten maar ik hoop dat dit nieuws toch de vrees wegneemt dat onvermijdelijke fouten kunnen leiden tot draconische sancties. Dat is voor velen een bron van veel kopzorgen geweest,” aldus de Schotse minister voor landbouw Richard Lochhead.

Schotse schapenhouders stellen al sinds de invoering van de verplichte elektronische oormerken met de bijbehorende registratie dat fouten onvermijdelijk zijn. Veel boeren hebben honderden schapen en lammeren op grote afstand van de boerderij los lopen in de heuvels en kunnen daardoor niet altijd aan de regels voldoen. Ook het aflezen van de ’tags’ van snel passerende en elkaar verdringende dieren op de veemarkten gaat niet altijd goed. De Schotten hebben al eerder weten te bewerkstelligen dat voor lammeren tot een jaar oud die rechtstreeks naar de slacht gaan minder stringente regels gelden en zijn in hun strijd met Brussel nu een stap verder gekomen. Hun collega’s elders op de Britse eilanden hopen nu dat ze dezelfde versoepeling uit de bus kunnen slepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.