Home

Nieuws 161 x bekeken

Veetransportorganisaties in opstand tegen bestuurlijke boetes

Venhorst/Oirschot – De Nederlandse bond van Waaghouders en de organisatie van veetransporteurs, Veetrans, komen in opstand tegen het systeem van bestuurlijke boetes waarmee de Voedsel en Warenautoriteit sinds vorig jaar werkt.

Door alle opgelegde boetes voor te laten komen bij de rechter hopen de beide organisaties te bereiken dat het systeem wordt afgeschaft. NBHV-voorzitter Piet Thijsse en Veepro-voorzitter Geart Benedictus staan positief tegenover de actie, maar benadrukken dat het aan de leden is om te beslissen of ze boetes voor willen laten komen.

”Wij vinden het systeem onwerkbaar en onrechtvaardig”, aldus Toon Wassenberg, voorzitter van de Nederlandse Bond van Waaghouders. ”Er bestaat in onze sector geen enkel draagvlak voor. Iedere vorm van rechtspositie ontbreekt. Beboete bedrijven en personen worden neergezet als leugenaar, zonder dat ze zich kunnen verweren en dat gebeurt door onze eigen overheid. We willen het systeem weg hebben.” Wassenberg spreekt zelfs van een stuk verloedering van het Nederlandse rechtssysteem.

Bestuurslid Willy Sleegers van Veetrans wijst er op dat de huidige strenge controles in combinatie met de boetes een averechts effect hebben op de animo onder transporteurs om deel te nemen aan het nieuwe kwaliteitssysteem QLL. ”De VWA zou deelnemers aan QLL juist moeten ontzien en zich moeten richten op de slechte bedrijven die nergens aan meedoen.”

Eén van de belangrijke kritiekpunten is dat de boetes laat komen, tot ruim een half jaar na dato. Beboete personen en bedrijven weten dan amper meer waarover het gaat en kunnen zich niet meer verweren. Wassenberg: ”De keurende dierenartsen worden gezien als deskundigen die alles weten en niet kunnen falen. We zijn het zat. Dit systeem werkt averechts en moet van tafel.

De VWA was vandaag (woensdag) niet in staat te reageren op deze ontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.