Home

Nieuws 192 x bekeken

Veetransporteurs: overheid meet met twee maten

Molenschot – De organisaties van veetransporteurs, Veetrans en Saveetra, hebben grote moeite met de manier waarop de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) de beladingsregels hanteert voor veewagens.

Voor de belading geldt een norm van 235 kilo per vierkante meter. De grieven van Veetrans en Saveetra richten zich onder meer op het feit dat de VWA geen enkele marge hanteert bij de beoordeling. De VWA voert sinds 1 juli strenge controles uit bij de varkensslachterijen waarbij de vrachtwagens worden opgemeten en de lading wordt gewogen, waarna de beladingsgraad wordt gemeten.

Veetrans wijst er op dat in het verkeersreglement voor vrachtwagens beladingsnormen zijn opgenomen. Bij controles worden daarbij marges in acht genomen voordat er een boete wordt uitgedeeld. “Er is dan ook sprake van ongelijke behandeling”, aldus Peter Boemaars, woordvoerder namens Veetrans. Een ander punt waar Veetrans tegen ageert is het systeem van bestuurlijke boetes dat de VWA hanteert. Veetransporteurs worden pas weken tot maanden achteraf geconfronteerd met een overtreding, op het moment dat de transporteur er nauwelijks weet van heeft. Een ander punt van kritiek is dat de eerste overtreding 1.500 euro kost. Een tweede overtreding kost het dubbele en een derde overtreding 4.500 euro. Hierbij maakt de VWA geen onderscheid naar de grootte van het bedrijf.

Veetrans wijst er op dat transporteurs nu vaak aan de voorzichtige kant gaan zitten met de belading, wat ook weer negatief kan uitpakken voor de dieren omdat ze bij te veel ruimte tijdens het transport door de wagen heen geslingerd kunnen worden, met alle gevolgen van dien.
Ook Saveetra, de andere organisatie van veetransporteurs zit op de zelfde lijn als Veetrans.

Volgens secretaris Frank van den Eijnden van Saveetra hebben Saveetra en Veetrans samen met de NBHV de problemen onder de aandacht gebracht bij de VWA. “Na de vakantie zal er verder over worden gesproken.”

De VWA bevestigt dat de organisatie geen marges hanteert. “Dat blijft zo”, aldus de VWA in een reactie. Voor varkens gaat de VWA uit van een gewicht van 115 kilo. Met een bezetting van tussen de 2,1 en 2,4 varken per vierkante meter nemen transporteurs volgens de VWA bewust een risico. “Door op twee varkens per vierkante meter te gaan zitten is de kans zeer klein dat er een probleem met de belading ontstaat”, aldus de VWA.

De organisatie verwijst naar een rechtelijke uitspraak van het gerechtshof in Arnhem die de aanpak bevestigt. Controleurs werken voor de runderen met een tabel om uit te rekenen of de bezettingsgraad correct wordt gehanteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.