Home

Nieuws 185 x bekeken

VWA ontkent capaciteitsproblemen bij Rusland-keuringen

Den Haag – De export naar Rusland ondervindt nauwelijks hinder van capaciteitsproblemen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens de inspectiedienst is er geen sprake van ’een grote vraag waar wij niet aan kunnen voldoen’.

Onlangs uitte Frugi Venta zijn ongenoegen over de traagheid waarmee keuringen worden uitgevoerd. Volgens de handelskoepel heeft de VWA te weinig werknemers voor deze taak. Die organisatie ontkent dat.

”De indruk die Frugi Venta heeft zal wel ergens op zijn gebaseerd”, zegt een woordvoerder. ”Maar om te spreken over capaciteitsproblemen, dat is niet terecht. Er kan wel eens sprake zijn van een krap momentje, maar als partijen gefaseerd worden aangeboden ontstaan er niet direct problemen. Natuurlijk zou het beter zijn als de KCB de controles weer kan doen.”

De groente- en fruitsector is afhankelijk van inspecties door de VWA voor transporten naar Rusland, omdat Moskou geen keuringen van het private KCB accepteert. Wanneer die situatie is opgelost, blijft voorlopig ongewis. Bij de VWA liggen nu vragen uit Rusland, die eerst moeten worden beantwoord. De inspectiedienst wil niet zeggen hoeveel mensen zich met exportcertificaten voor Rusland bezighouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.