Home

Nieuws 387 x bekeken

VWA: bestuurlijke boete veetransport succes

Den Haag - De bestuurlijke boetes voor veetransport zijn effectief.

Medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) noemen dit instrument unaniem een succes. Dat staat in het onderzoeksrapport van de commissie-Vanthemsche over het functioneren van de VWA. Ook de commissie zelf vindt de invoering van de bestuurlijke boete vorig jaar ‘een belangrijke verbetering in het handhavingsbeleid’. Hetzelfde geldt voor de last onder dwangsom. Beide instrumenten geven de VWA de mogelijkheid overtreders van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zonder strafrechtelijke procedure een straf op te leggen. De hoogste boete die kan worden gegeven is 50.000 euro. Met de invoering van de Wet Dieren, in 2013, wordt reikwijdte van de regelingen verbreed.

Tegelijkertijd neemt de agressie tegen inspecteurs toe, zo concludeert Vanthemsche. Medewerkers van de VWA vermoeden dat dit komt door het boetebeleid. Onlangs gaven veetransporteurs aan af te willen van de bestuurlijke boete. Zij vinden de controles te strikt en stellen dat daarmee de motivatie om deel te nemen aan het private kwaliteitssysteem QLL wordt weggenomen. Veetrans wil de boetes bij de rechter aanvechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.