Home

Nieuws 411 x bekeken

Tomatenras Endeavour centraal op open middag Rijk Zwaan

Kwintsheul - Tijdens een goed bezochte open middag op het Trial Centre Tomato van Rijk Zwaan stond het tomatenras Endeavour centraal.Volgens de zaadfirma valt het ras in het grove segment vooral op door de goede houdbaarheid. Ook als de vruchten echt zijn doorgekleurd, blijven ze een week tot tien dagen hard, wat de vermarktbaarheid ten goede komt. De opbouw van de plant is goed, wat zich onder andere uit in een prettige bewerkbaarheid.

Een bezoekende teler die er de kas al vol mee heeft staan, bevestigt dit: ”Hij draait makkelijk in, doordat hij mooi langs de draad groeit. Wel wordt de plant iets langer. Dat is beter dan te kort geschakeld, dus ik heb er geen problemen mee, maar je moet wel een paar rondjes meer zakken.”
Ook over de kwaliteit is hij tevreden. ”Hij scheurt niet. Er gebeurt niets met de vrucht. Als je toch een minpuntje wilt noemen: hij kan wat gevoelig zijn op gele kroontjes als de tomaten te lang blijven hangen. Maar als je gewoon op tijd blijft plukken is het geen probleem.”

Volgens teeltadviseur Kees de Jong is het belangrijk om het ras direct op een generatieve lijn neer te zetten, ondanks dat het in het begin van de teelt in de winter lijkt dat het gewas een meer vegetatieve start nodig heeft. ”Maar hij blijft het redden op groei.” Bij een vegetatieve start gaat hij later makkelijk te veel gewasgroei geven en blijven vruchten te fijn.

Dit jaar staat er ongeveer 60 hectare van Endeauvour in de praktijk. Voor komend jaar wordt op grond van de huidige ervaringen minimaal een verdubbeling van het areaal verwacht.

Foto

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.