Home

Nieuws 213 x bekeken

Texaanse landbouw lijdt miljarden schade door droogte

Dallas - De Texaanse landbouw heeft 3,6 miljard euro (5,2 miljard dollar) schade opgelopen door de aanhoudende droogte.

Dat meldt het ministerie van landbouw van de VS, de USDA. De droogte kostte de landbouw in de zuidelijke Amerikaanse staat nog nooit zoveel geld. Negentig procent van de oppervlakte van de staat wordt door de USDA aangemerkt als extreem droog.

De USDA noemt de raming zelf conservatief. De laatste 12 maanden zijn de droogste in de geschiedenis van Texas. De tarweoogst wordt echter volgens analisten vermoedelijk gehalveerd terwijl de maisoogst in de 'lone star state' vermoedelijk 30 procent lager zal uitvallen. De grootste financiële schade, zo’n 1,4 miljard euro, wordt echter geleden in de veehouderij.

Veel bedrijven worden volgens de USDA het faillissement in gedreven. Dat komt doordat het alweer de tweede extreme droogteperiode is in vijf jaar tijd. De tot nu grootste schade door droogte werd vastgesteld in 2006. De schade betrof toen tenminste 4,2 miljard dollar.

Het bijzondere aan de huidige droogtecrisis is dat zelfs boeren met irrigatiesystemen niet in staat zijn voldoende water aan gewassen toe te dienen. De schade loopt nog op omdat financiële schade door bosbranden nog niet in kaart is gebracht. Zo’n 1,3 miljoen hectare is de laatste 10 maanden in vlammen opgegaan.

Volgens de nationale klimaatdienst van de VS is er een reële kans dat de droogte voorlopig aanhoudt. Het weerfenomeen La Niña dreigt in de herfst weer toe te staan. Het warme water wordt weggedreven van de Zuid-Amerikaanse kust en opgevolgd door een koude stroom. Voor de Amerikaanse Midwest betekent La Niña meer droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.