Home

Nieuws 911 x bekeken

Tekort aan stro drijft prijs op

Doetinchem - Er komt een tekort aan stro. Nederland oogst een derde minder stro. Bovendien zijn er ook tekorten in de landen rond Nederland. Daardoor wordt stro steeds duurder.

Akkerbouwers verhakselen veel stro. Doordat het zo nat is willen veel akkerbouwers geen zware persen en strowagens op het land. Ook is door de droogte dit voorjaar het stro kort gebleven. Dat blijkt uit een rondgang langs fouragehandelaren. Bedrijfsleider Roelof Migchels van A. Talen Fourage in Stadskanaal verwacht een strotekort. “Akkerbouwers persen minder stro. Op sommige plekken kan het stro niet worden geperst. De prijzen zijn omhoog geschoten.”

Volgens Jan Dirk Stouten van Stouten Fourage in Bruinisse is er al een tekort aan stro. “Ik heb het niet eerder zo erg meegemaakt. We kunnen niet genoeg stro uit het buitenland halen omdat daar ook een tekort is. Duitsland heeft een moeizame graanoogst. Frankrijk heeft een grote interne vraag vanuit de veehouderij. In heel Europa is het stro kort gebleven door de droogte dit voorjaar.”
Spanje is te ver om stro te kopen, zegt Stouten. “In Oost-Europa heb je het probleem dat ze het stro minder strak persen, waardoor de transportkosten stijgen.”

Goes noteerde dinsdag 105 euro per ton tarwestro in grote pakken. Dat is 15 euro meer dan eind augustus 2007, toen ook weinig stro is geoogst. Stouten: “Die 105 euro is een te lage notering voor dit moment.”

Volgens fouragehandelaar Gosse van der Heide in het Friese Heeg wordt stro geïmporteerd uit Denemarken, België, Frankrijk en Polen. “Ik verwacht geen tekort, maar het transport drijft de prijs op. Van het geoogste graan in Nederland moet nog 60 procent van het stro worden geperst. Normaal zit er 5 ton stro op een hectare. Nu is dat 3 tot 3,5 ton. Als je het stro moet schudden omdat het te nat is, raak je zo een halve ton per hectare kwijt. Vorig jaar hebben we zelfs in september nog stro geperst.”

Voorzitter Sjaak Langslag van de bollentelersvereniging KAVB verwacht geen strotekort voor de bollentelers. “Die maken de laatste jaren vaste afspraken met leveranciers, juist om een tekort aan stro te voorkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.