Home

Nieuws 261 x bekeken 1 reactie

Spaanse groente-export stijgt met 13 procent

Madrid – De Spaanse tuinbouwsector heeft een exportstijging gerealiseerd in het eerste halfjaar van 2011 van ruim 13 procent.

In het eerste halfjaar steeg de totale export naar 2,5 miljoen ton ten opzichte van 2,2 miljoen ton in de eerste zes maanden van 2010, zo blijkt uit cijfers gepubliceerd door de overkoepelende organisatie van Spaanse tuinders, de Fepex.

Grootste relatieve stijger is tomaat, waarvan het exportvolume met 20 procent steeg. Tomaat blijft met 582.000 ton absolute exportleider in de sector, met enige afstand gevolgd door sla, waarvan het eerste halfjaar ruim 400.000 ton zijn weg naar het buitenland vond.

De belangrijkste bijdrage wordt geleverd door de regio Andalusië, daar steeg het exportvolume met 22 procent. Ook in de regio Murcia was een relatieve stijging waarneembaar van 8 procent. Vanuit de regio Valencia bleef het volume nagenoeg gelijk. In de overige regio’s steeg de export met 9 procent.

De enorme exportstijging wordt door de Fepex verklaard uit het feit dat het seizoen langer aanhield dan gebruikelijk. Daardoor is het negatieve effect, veroorzaakt door de Ehec-crisis, vermoedelijk beperkt gebleven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wim Saelens

    de Spanjaarden hebben een goed seizoen geboert,
    (te)veel uit het Europees noodfonds en nu nog een grotere export,
    hoe ze die grotere export voor mekaar krijgen begrijp ik niet want, er is in Spanje toch enorm veel aangeboden voor interventie als je ziet hoeveel van het budget naar Spanje gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.