Home

Nieuws 293 x bekeken

Sector werkt aan tegenhanger gifbarometer

Zoetermeer – De tuinbouwsector spant zich in om consumenteninformatie over residuen van gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar te stellen, als tegenhanger van informatie die verspreid wordt via de jaarlijkse gifbarometer van Milieudefensie.

Dat blijkt uit berichtgeving van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) in het ledenblad Fruitteelt. De NFO is van mening dat te vaak alleen risico’s genoemd worden die te maken hebben met milieubelasting, arbeidsveiligheid en volksgezondheid. ”De voordelen voor de voedselkwaliteit en –zekerheid blijven te veel onderbelicht”, stelt beleidsmedewerker, Jaco van Bruchem.

De NFO staat met haar kritiek niet alleen. De website Weetwatjeeet.nl publiceert jaarlijks cijfers van aangetroffen residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit bij de diverse supermarkten. Een uitzending van het consumentenprogramma Radar in november vorig jaar, zorgde voor veel ophef en verontwaardiging in de tuinbouwsector.

De tuinbouwsector heeft inmiddels overleg gevoerd met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de kwestie en werkt aan een consumenteninformatiesysteem.
De informatie zal in de loop van dit jaar beschikbaar worden gesteld via een website, die onder het beheer valt van het Voedingscentrum.

Het Productschap Tuinbouw gaat informatie beschikbaar stellen op basis van gegevens uit het gewasbeschermingsmiddelendossier. Hoe de informatie wordt vertaalt naar consumenten is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.