Home

Nieuws 5242 x bekeken

Sector trekt drie ton uit voor aardwarmteboorkop

Zoetermeer – De sectorcommissie Energie van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft ingestemd met de ontwikkeling van een speciale boorkop voor aardwarmteprojecten.

Het is de bedoeling dat met de ontwikkeling van de nieuwe boorkop toekomstige problemen met gas- en oliebronnen voorkomen worden. Recent werden twee glastelers nog op kosten gejaagd, toen ze bij aardwarmteboringen op gas en olie stuitten.

Onderzoek van het PT heeft aangetoond dat de boorkoppen die nu voor aardwarmteprojecten worden gebruikt, niet geschikt zijn. De koppen zouden te groot zijn en daarom geschikt voor het boren naar olie- en gasbronnen.

Daarom moet een speciale kop voor aardwarmteboringen worden ontwikkeld. Voor het project wordt 290.000 euro uitgetrokken.

Inmiddels is er ook duidelijkheid over de aansprakelijkheid van betrokken telers voor de schade als gevolg van het aanboren van vervuilde bronnen. Uit een juridische toets blijkt dat de telers dat risico volledig zelf dragen, meldt het PT.

Of registreer je om te kunnen reageren.