Home

Nieuws 450 x bekeken 2 reacties

Schaalvergroting werkt dierziekten in de hand

Doetinchem – De schaalvergroting is een belangrijke factor in het ontstaan van allerlei dierziekten die ook de mens kunnen bedreigen. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus in een interview in weekblad Boerderij van dinsdag 2 augustus.

Osterhaus redeneert dat door de grote concentratie van dieren er meer contact is tussen dieren onderling, maar mogelijk ook tussen mens en dier. ”Er zitten risico’s aan schaalvergroting. Met drie geiten achter het huis is er geen q-koortsgevaar, met drieduizend geiten heb je een potentieel probleem.”

Overigens zijn er volgens Osterhaus mogelijkheden om het besmettingsrisico te beperken door stallen fysiek dicht te maken. ”Schaalvergroting op zich hoeft dus geen probleem te zijn. Maar is de biologische veiligheid niet op orde, dan is het gevaarlijk.”

Ondanks alle kennis in Nederland komen nog steeds ziekte-uitbraken voor. Vogelgriep was vooral een uitloopprobleem. Met tijdig ophokken en de juiste maatregelen was de grote uitbraak van 2003 niet nodig geweest. De grens aan schaalvergroting wordt gedicteerd door andere factoren dan de schaalvergroting zelf.”Het komt er op neer dal als de boel goed dichtgetimmerd zit en er geen infectie in of uit een stal kan er met megastallen in dit opzicht weinig aan de hand is, volgens Osterhaus. Maar ook: ”Een megastal kan bij een binnenkomende infectie enorm veel bacteriën of virus produceren, het is als het ware een tijdbom. Een stofwolk boven kippen met vogelgriep bijvoorbeeld bevat waanzinnig veel virus.”

De suggestie om ter uitsluiting van risico intensieve veehouderij in gebieden als de Maasvlakte te positioneren vindt Osterhaus vergaand. Aan de andere kant vindt hij het ook niet goed om megastallen te bouwen op plaatsen waar verschillende diersoorten dicht op elkaar worden gehouden. ”De Maasvlakte lijkt wat dat betreft een veilige locatie: weinig mensen en weinig andere dieren.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik heb de Boerderij van vandaag nog niet binnen dus niet het hele stuk gelezen; maar is een megastal nu goed of niet? Moeten we nu naar de Maasvlakte of niet? Beetje gratuit gefilosofeer hierboven vind ik. En wat is eigenlijk een megastal? Alles wat er in de Ot en Sien tijd nog niet was? Mijn idee is dat er nog nooit zo weinig voedselproblemen en dier-mens infecties zijn geweest als in de huidige tijd. Vroeger was het echt niet beter hoor, niet voor boer, dier of burger. Maar er ligt een taak dit te communiceren, dat is waar.

  • no-profile-image

    Schiphol kan dan ook maar beter stoppen met vliegtuigen te laten komen en gaan, al die vlieg bewegingen is ook een tijdbom. Maar dat is Ab Osterhaus voor het gemak maar vergeten te vermelden omdat hij zonodig ook per vliegtuig op vakantie wil, tevens ziektekiemen helpen verplaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.