Home

Nieuws 211 x bekeken

SABMiller doet vijandige overnamepoging Foster’s

Londen – Bierbrouwer SABMiller biedt 9,5 miljard Australische dollars (6,9 miljard euro) op de Foster’s Group. Het betreft een vijandig bod waarbij de directie van Foster’s wordt overgeslagen en aandeelhouders direct worden benadert. De directie zei eerder dat het bod ”een significante onderwaardering” is van Foster’s waarde.

SABMiller is eigenaar van Grolsch. De acquisitie zou voor SABMiller, een Zuid-Afrikaans-Brits bedrijf, de grootste ooit zijn. Met de overname krijgt SABMiller in omzet de helft van de Australische biermarkt in handen. SABMiller, nu de nummer twee in bierland, komt door de overname bovendien dichterbij de nummer één, AB Inbev.

SABMiller reageert volgens analisten wellicht ook op de grote overname van het Mexicaanse Femsa door Heineken vorig jaar. In de door lage marges geplaagde biermarkt geldt dat volumes toenemend tellen. Foster’s geldt niet als één van de grootste spelers en stond daarom eerder in de belangstelling van Diageo, Heineken en MolsonCoors.

Het bod lijkt opmerkelijk. Het bod ligt ruim 1 procent onder de huidige beurswaarde, terwijl Deutsche Bank eerder het bedrijf 400 miljoen euro hoger waardeerde dan het bod. Analisten verwachtten een bod van het Japanse Asahi maar het bedrijf zegt ondanks een goed gevulde overnamekas af te zien van een tegenbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.