Home

Nieuws 561 x bekeken

Runderslachterijen dicht om ontduiking BSE-test

Den Haag - Zes kleine en middelgrote runderslachterijen zijn tijdelijk stilgelegd, omdat ze de hand lichtten met de regels voor de verplichte BSE-test.

Uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit is gebleken dat zeker 125 melkkoeien in het eerste half jaar bij de slacht niet zijn onderworpen aan de verplichte BSE-test. Tegen één slachterij is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De VWA kondigt aan zwaarder toezicht in te stellen op de kleine en middelgrote slachterijen. De tekortkomingen kwamen aan het licht bij een controle op zeventien kleine en middelgrote bedrijven. De zes geschorste bedrijven krijgen de erkenning terug, als ze de zaken weer op orde hebben.

Het Centraal Veterinair Instituut heeft op verzoek van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de VWA gekeken naar de risico’s voor de volksgezondheid. Volgens het CVI is de kans dat de ongeteste dieren tot besmettingen bij de mens leiden zeer klein. Het gaat om oudere Nederlandse runderen (ouder dan vier jaar) in drie runderen van ongeveer 2,5 jaar uit Polen en Hongarije.

Het CVI berekent dat dat de kans uiterst klein is dat de betrokken dieren positief zouden zijn bevonden, waren ze wel getest. Daarbij komt dat de risico-organen bij de slacht moeten worden verwijderd. Ook dat verkleint de kans op besmetting van mensen.

De VWA acht de kans verwaarloosbaar klein dat besmet vlees op de markt is gekomen. Toch is het vlees van de niet geteste dieren voor zover mogelijk teruggehaald, aldus een woordvoerster van de autoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.