Home

Nieuws 187 x bekeken

Ruim 30 procent Deense zeugenhouders niet klaar voor groepshuisvesting

Fredericia - Het aantal Deense boeren dat met de huisvesting van de drachtige zeugen nog niet is overgeschakeld op groepsstallen is in vergelijking met vorig jaar nauwelijks veranderd. Het gaat daarbij om 31 procent.

Dat blijkt uit een enquête onder de leden van varkenshoudersbond Danske Svineproducenter. Volgens dit onderzoek is echter slechts 7 procent van de zeugenhouders van plan het bedrijf voor 2015 te beëindigen. Vorig jaar was bij een soortgelijk onderzoek 13 procent van plan ermee te stoppen. Volgens de bond is een mogelijke verklaring van deze daling dat sindsdien een aantal zeugenhouders het bedrijf metterdaad al heeft beëindigd.

Verder blijkt dat 34 procent de stalplaatscapaciteit wil uitbreiden, terwijl 45 procent van plan is om de zaak te houden zoals die is. 12 procent wil minder gaan produceren.

Deze gegevens gevoegd bij de verwachtingen omtrent een verder groeiende productiviteit van de zeugen leidt bij Danske Svineproducenter tot de conclusie dat ook de groei van de biggenproductie zich voorlopig nog zal voortzetten. ”Aangezien daarvoor op de thuismarkt geen ruimte is, is tevens het eind van de groei van de export vooralsnog niet in zicht,” aldus de slotsom van de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.