Home

Nieuws 258 x bekeken

Rabobank: wereldwijde voorzieningen landbouw historisch laag

Utrecht – De wereldwijde voorzieningen in de food- en agrisector zijn historisch laag. Dat zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank. Hij benadrukt hiermee dat de economische crisis niet op alle sectoren een negatief effect heeft.

Financieel directeur Bert Bruggink van de Rabobank noemt de agrarische sector één van de parels van de portefeuilles van de Rabobank. ”Het is een gezonde, stabiele sector. De agrarische sector is heel loyaal en betrouwbaar. Van jaar op jaar zijn de schommelingen in de sector groot, maar op de lange termijn is de land- en tuinbouw een stabiele en renderende sector”, aldus Bruggink.

Gezien de toenemende vraag naar voedsel wereldwijd zijn de vooruitzichten voor de sector gunstig.
Met een marktaandeel van 85 procent is Rabobank de belangrijkste financierder in de land- en tuinbouw. ”De sector is voor ons ook van groot belang”, typeert Bruggink de wederzijdse belangen.
Rabobank heeft 55 miljoen euro voorlopige voorzieningen ingesteld om de Ehec-crisis in de tuinbouw het hoofd te bieden. ”Aan het einde van het jaar zullen we de totale omvang van de crisis beter in beeld hebben. Maar op basis van de huidige situatie hebben we besloten 55 miljoen euro te reserveren”, zegt Bruggink.

Rabobank gaat in verband met de crisis in de varkenshouderij nog geen voorlopige voorziening treffen. ”De agrarische sector typeert zich door ups en downs. Heel vaak blijkt de sector zelf uit deze lastige periode te komen. In individuele gevallen worden ondernemers wel geholpen door uitstel van rentebetalingen of het verstrekken van aanvullend krediet”, zegt Bruggink.

Of registreer je om te kunnen reageren.