Home

Nieuws 830 x bekeken 1 reactie

Perspectief voor mobiel slachten

Lelystad - Een mobiele slachterij voor rundvee, varkens en/of schapen kan aantrekkelijk zijn voor fauna- en natuurbeheerorganisaties en producenten van streekproducten. Dat zegt onderzoeker Bert Lambooij van Livestock Sciences van Wageningen UR.

De onderzoeker inventariseerde de afgelopen maanden de mogelijkheden en economische perspectieven van het slachten op locatie. Het heeft voordelen voor het dierenwelzijn, omdat de dieren niet vervoerd hoeven te worden. Dat bespaart veel stress en is daardoor beter voor het welzijn. Ook de vleeskwaliteit heeft daar baat bij.

De laatste jaren neemt het aantal kleine slachterijen waarvan producenten van streekproducten vaak afhankelijk zijn sterk af. Grote slachthuizen willen liever geen kleine aantallen dieren slachten en apart houden, omdat dit qua kosten en efficiëntie te duur wordt. Een mobiele slachtinrichting zou dan een alternatief kunnen zijn.

Uit Lambooy’s inventarisatie blijkt dat een volledige slachterij op wielen, waarbij het vlees ook wordt verwerkt waarschijnlijk een onhaalbare kaart is. Wat volgens hem wel mogelijk is, is een unit waarin de dieren worden geslacht en verbloed, waarbij de karkassen dan elders verder worden verwerkt.

Volgens Lambooy is er bij in de praktijk belangstelling voor mobiel slachten. Het ministerie van ELI heeft geld beschikbaar voor vervolgonderzoek.

Eén reactie

  • Bison

    Het is beter en goedkoper locale slagers weer te laten slachten,..beter voor de volksgezondheid ook want er is minder kans om te rommelen en om grote hoevelheden vlees te contamineren zoals dat in mega slachterijen bij tijd en wijle gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.