Home

Nieuws 208 x bekeken

Overheden lieten steken vallen bij Chemie-Pack

Den Haag – De gemeente Moerdijk en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben bij de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack steken laten vallen.

Daardoor is er meer bluswater gebruikt dan nodig, met grote schade voor het milieu als resultaat. Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) in een onderzoek naar brand bij het chemieconcern in Moerdijk op 5 januari.

Door onvoldoende adequaat optreden van zijn grote hoeveelheden vervuild bluswater het milieu ingestroomd. Gelet op de risico’s voor hulpverleners is het bovendien onverantwoord geweest geen ontsmettingsprocedure in werking te stellen.

De fouten zijn grotendeels te wijten aan onduidelijkheid over wie de leiding had bij de crisisbestrijding. Dit terwijl gezien de massaliteit van het incident er behoefte was aan ’een duidelijke bevelstructuur en directief leiderschap’. Niettemin was het volledig uitbrand van de chemische fabriek niet te voorkomen. Ook als de bestrijding op rolletjes had gelopen, was het bedrijf niet meer te redden geweest, aldus de onderzoekers.

Het kabinet neemt alle aanbevelingen uit de rapporten onverkort over. Zo komen er in Moerdijk meer brandweerlieden, wordt hun beschikbaarheid vergroot en komt er op korte termijn een schuimblusvoertuig.

In de nasleep van de brand bij Chemie-Pack leden veel vollegrondsgroentetelers in de omgeving grote schade. Zij mochten een aantal weken hun producten niet verhandelen wegens gezondheidsrisico’s. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) stelde op verzoek van de Kamer 1,1 miljoen euro beschikbaar voor schadevergoedingen. Uiteindelijk is er voor zo’n 750.000 euro geclaimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.