Home

Nieuws 192 x bekeken 1 reactie

Ook binnenvaart wil vrij baan voor Roemenen en Bulgaren

Rotterdam – Naast de tuinbouw pleit nu ook de binnenvaart voor het wegnemen van belemmeringen voor de inzet van Bulgaren en Roemenen.

Werkgeversorganisaties in die sector willen dat werknemers uit de twee jongste leden van de Europese Unie volgend jaar zonder tewerkstellingsvergunning worden toegelaten tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Daar pleiten zij voor in een brief aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Ze vragen hem het vrije verkeer van werknemers uit Roemenië en Bulgarije niet uit te stellen tot 2014.

De binnenvaartsector zegt buitenlandse werknemers nodig te hebben om de personeelsbehoefte te dekken. ”Het Nederlandse beroepsonderwijs levert structureel te weinig gekwalificeerde krachten op”, aldus Michiel Koning, CBRB-secretaris sociale zaken. ”Vooral in Roemenië is een aanmerkelijke arbeidsreserve van gekwalificeerd binnenvaartpersoneel.”

De kans dat Kamp gehoor geeft aan deze oproep is uiterst klein. Eerder dit jaar botste hij hard met ZLTO over zijn voornemen vanaf 1 juli geen tewerkstellingsvergunningen voor de tuinbouwsector meer af te geven. De minister vindt dat bedrijven eerst hun best moeten doen om werklozen in te huren. Gisteren maakte hij bekend te werken aan plannen om het aantal mensen in de bijstand te halveren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nu willen de schippers ookal de weg van de minste weerstand. Werkeloze buitenlanders binnen halen en de eigen werkelozen laten gaar koken in hun eigen vet. Hebben we dan niets geleerd van de rellen in Engeland. Ook hier veel beroepswerkelozen en Oost Europeanen om in de tuinbouw de oogst rond te zetten. Hoe dol kan een bevolking het maken?.

Of registreer je om te kunnen reageren.