Home

Nieuws 258 x bekeken

Olieprijs gedaald door ontwikkelingen Libië

Singapore - De olieprijs is maandag stevig gedaald als gevolg van de ontwikkelingen in het olierijke Libië. De prijs voor een vat ruwe olie uit het Noordzeegebied daalde met 3,06 dollar, ofwel 2,8 procent, tot 105,56 dollar.

Oliehandelaren speculeren dat Libië, lid van de OPEC, de olie-export weer spoedig zal hervatten. Het land produceerde voor de opstand die in februari begon, ongeveer 1,6 miljoen vaten ruwe olie per dag. Dat is ongeveer 2 procent van de wereldwijde aanvoer. Ongeveer 85 procent van de Libische voorraad werd geëxporteerd naar Europa.

"Dit is echt de belangrijkste nieuwsgebeurtenis'', zo refereerde Victor Shum, een analist in Singapore, aan de situatie in Libië.

Tijdens de gevechten kwam de olieproductie vrijwel stil te liggen. Daardoor klom de prijs van een vat Brent-olie tot meer dan 127 dollar in april, het hoogste niveau in twee jaar. De olieprijzen staan de laatste tijd onder druk door zorgen over de economische ontwikkelingen wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.