Home

Nieuws 155 x bekeken

Obama: akkoord over staatsschuld

Washington - De politieke leiders van Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat en in het Huis van Afgevaardigden hebben een voorlopig akkoord over de staatsschuld bereikt.

President Barack Obama heeft dat in een toespraak bevestigd. Hij drong er bij de voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden op aan met het plan in te stemmen. De politieke leiders in Senaat en Huis zullen het akkoord maandag aan hun achterban voorleggen. De Senaat stemt mogelijk al maandag over het akkoord, dat moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid met ingang van woensdag niet meer aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het plan voorziet in een verhoging van het schuldenplafond, de maximaal toegestane staatsschuld. Ook gaat de Amerikaanse overheid de komende tien jaar 917 miljard dollar bezuinigen. Er komt een speciale commissie die zich over de nadere invulling van het bezuinigingsplan gaat buigen. De commissie moet het eens worden over extra bezuinigingen van nog eens tenminste 1,5 biljoen dollar, aldus John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis. Dat nieuwe plan moet tot uiterlijk 23 november zijn uitgewerkt.

Volgens Obama worden de bezuinigingen niet te snel ingevoerd om het herstel van de Amerikaanse economie niet te schaden.

De beurzen in Tokio en Sydney reageerden met stijgende aandelenkoersen op het nieuws uit Washington. De goudprijs is gedaald in reactie op het voorlopige schuldenakkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.